(گل رز) یکی از مشهورترین گلهای جهانست که نوعی از آن در کشور ما با رنگ روشن و بوی خوش به نام گل گلاب یا گل محمدی معروف است. از خصوصیات ویژه این گل ساقه های خاردار و خشنی است که با لطافت و رنگ زیبای گلبرگها متضاد است همچنین این گل از دیر باز الهام بخش بسیاری از نقاشیان، شعرا و نویسندگان خوش ذوق و نکته پرداز ایرانی بوده است. چنانچه حافظ شیرین سخن میفرماید:
در کار گلاب و گل حکم ازلی این بود کاین شاهد بازاری وان پردہ نشین باشد.
انواع این گلها با اندازه ها و رنگهای متفاوت با داشتن گلبرگهای نامنظم و نیمه باز و برگهای متعدد ظاهره «مدل» مشخصی ندارند. اما چنانچه در اندامهای آن دقیق شویم ملاحظه میشود که عموما ویژگی های مشخصی دارند که شناخت این ویژگیها به طراحان و نقاشان با ذوق جوان ما کمک خواهد کرد تا بتوانند طراحی و نقاشی گل رز که گلی بسیار زیبا و پیچیده است را آسانتر از آنچه که بنظر میرسد در فرمهای دلخواه و فریبا انجام دهند.
آموزش طراحی گل رز (قدم به قدم)
برای این منظر بهتر است آموزش نقاشی گل رز را از ساقه ها شروع کنیم:
طراحی خارهای میخی شکل(راست)
در اینجا ساقه های چند نوع گل رز با خارهای راست و میخی شکل کشیده شده و شما میتوانید آموزش طراحی گل رز خود را از روی آنها شروع کنید.
یادآوری میشود موقع تمرین اولا به گردش قلم که با فلش نشان داده شده ثانیا به ریز و درشتی، تعداد و محل خارها بر روی ساقه توجه نمایید.
طراحی خارهای کج گل
هنگام کشیدن گل رز خارهای کج و چنگالی شکل هم مثل خارهای راست با همان گردش فلم کشیده شده این نوع خار از بالا و گوشه هم نمای قشنگی دارد.
یادآوری می شود موقع نور پردازی این خارهای کج جهت نور در نقاشی گل رز کامل رعایت شود.
طراحی اتصال دمبرگها
در محل اتصال دمبرگهای گل رز به ساقه که غالبأ محل رویش شاخه های فرعی هم میباشد اندام حائل مانندی دیده میشود که (پزسیون) های مختلف آن به شاخه ها زیبایی خاصی می بخشند.
در این تصویر خطوط اصلی اتصال دمبرگ در (پزهای) مختلف نشان داده شده آنها را تمرین کنید تا جائیکه بتوانید پزهای دیگری هم طراحی کنید :
حالا میتوانید سایه روشن های آنرا با رعایت جهت نور مشخص و خارهای روی ساقه را هم اضافه نموده طرح خود را کامل کنید.
طراحی برگهای گل رز
هنگام طراحی برگهای گل رز روی صفحه زمینه از زوایای گوشه و از بالا ترسیم و خطوط کلی آن را مشخص کنید – رگبرگها عموما با خطوط موازی مشخص میشوند.
یادآوری: این اندازه ها نمیتوانند تا حد زیادی دقیق باشند در بعضی انواع برگها پهن تر و در بعضی درازتر میباشند، به طرز هاشورهای سایه و حهت نه، توجه کند.
حالات دیگری از برگها را نیز طراحی کنید. این حالات ممکن است زیر یا روی برگ را نشان دهد.
یادآوری: توجه کنید که چگونه نقاط و خطوط مشخص شده روی صفحه زمینه خطوط اصلی را بما ارائه میدهند بطوریکه تغییر هر خط حالت دیگری را نمایش میدهد.
نقاشی از گل رز با مداد رنگی
حال که نقاشی گل رز را بطور کامل و دقیق یاد گرفته ایم میتوانیم بجای مداد سیاه چند مداد رنگی برداریم و گلها را آنطور که در طبیعت می بینیم طراحی و نقاشی کنیم. و آموزش نقاشی لذت ببریم.
در این تصویر برای نقاشی گل رز با مداد رنگی در چهار مرحله و با مدادهای زرد یا زرد مایل به قهوه ای طراحی و با مدادهای قرمز آتشی و سبز که رنگ آنها در حاشیه مرحله اول نشان داده شده تکمیل گردیده است.
- مرحله اول نقاشی گل رز با مداد رنگی: نقاشی را با یک مداد کم رنگ (زرد یا زرد مایل قهوه ای) شروع میکنیم و با استفاده از کلیدهائی که آموخته ایم طرح خود را با همان رنگ تکمیل مینمائیم.
- مرحله دوم نقاشی گل رز با مداد رنگی: خطوط برگها و رگبرگها و ساقه ها را با مداد آبی و خطوط گلبرگها و غنچه ها را با مداد قرمز مشخص میکنیم. سایه برگها را به ترتیبی که یاد گرفته ایم با مداد آبی، گل و غنچه را با مداد قرمز با رعایت جهت نور مشخص کرده تا بعدا سایه پردازی کنیم. سایه گلدان را که آبی رنگ است با مداد آبی و قرمز و کمی زرد یا زرد مایل بقهوه ای مشخص کرده ایم. یادآوری میشود در این مرحله از کشیدن مداد به قسمت هائی که کاملا روشن میمانند خودداری شود تا کاملا سفید و نورانی بمانند ( مانند نوری که در گلدان منعکس است).
- مرحله سوم نقاشی گل رز با مداد رنگی: سایه روشن ها را کاملتر میکنیم و در داخل گل سایه های عمیق را با رنگ آبی مشخص میکنیم و سایه روشن ها را با مدادهای همرنگ به ترتیبی که یاد گرفته ایم پرداخت مینمائیم در این مرحله خارهای روی ساقه را اضافه کرده و هر جا هم لازم باشد طرح خود . را تصحیح یا کم و زیاد میکنیم.
- مرحله چهارم نقاشی گل رز با مداد رنگی: به ریزه کاریها میپردازیم و سایه روشنها را با مدادهای همرنگ تا آنجا که کامل و یک پارچه شوند پرداخت میکنیم.
یادآوری
- در این مرحله از نقاشی گل رز ، نوک مدادها را مرتبه بتراشید و تیز کنید تا با دقت بتوانید تمام نقاط را پر کرده و سایه های نرم و تورهای لغزنده را بخوبی بسازید.
- قسمت منفی تابلو (زمینه) را با همان مدادها میسازیم همانطور که ملاحظه میکنید این کار از مرحله دوم شروع میشود و با پای قسمت مثبت (نقاشی گل رز) پیش میرود و باید توجه داشته باشیم در طرفی که نور به مدل تابیده است و آنرا روشن کرده با رنگهای تیره کار میکنیم تا قسمت های نورانی مدل مجسم و نمایان شوند و بتدریج که بسمت مقابل (طرف سایه) میرسیم از شدت رنگهای زمینه کاسته میشود، اما در هر حال این کار نه تنها باید با رعایت کامل جهت نور انجام شود بلکه زمینه تابلو باید با مجموع آن هماهنگ شود و توازن لازم را بوجود آورد. ضمنا تأکید مینماید برای یکنواخت کردن سایه ها از هیچ وسیله ای جز گردش مداوم مداد خود استفاده نکنید و شدت و ضعف رنگها را با گردش یکنواخت مداد خود بسازید.
- در خاتمه چنانچه به تکنیک نقاشی با آبرنگ و آموزش نقاشی رنگ روغن آشنا باشید میتوانید این گلهای زیبا را با جلوه ای دیگر نقاشی کنید.